Wendy MacNaughton: Nu presupune că știi deja povestea
Wendy MacNaughton, ilustratoare și jurnalist grafic, revine în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie).…
Wendy MacNaughton, ilustratoare și jurnalist grafic, revine în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie). Iată câteva sfaturi creative.
Wendy MacNaughton vede ilustrația ca un mod de a suprinde poveștile oamenilor și comunităților care nu sunt în atenția reflectoarelor, oameni simpli ale căror vieți ar rămâne necunoscute: persoane fără adăpost, angajați ai bibliotecilor publice, vânzători din piețe. Petrece uneori luni întregi cu cei pe care îi desenează, încercând să se pună în pielea lor, să-i cunoască mai bine. Apoi combină imaginile – o combinație de cerneală și acuarele – cu propriile lor cuvinte și astfel iau naștere povești ilustrate cu empatie și emoție.
„Îmi place că toată lumea are povești incredibile, fiecare dintre noi, și te poți uita la o masă de oameni și să fii încântat de ceea ce înseamnă acel grup, sau poti sa te uiti la fiecare individ. Îmi place să mă uit la oameni”, spune Wendy în acest interviu.
Drumul ei către ilustrație nu a fost însă unul obișnuit. Îi plăcea de mică să se joace cu culorile, așa că a absolvit Fine Art and Advertising la ArtCenter College of Design din Pasadena, California. Dar după câteva luni de școală, a renunțat la desenat și s-a concentrat pe arta contemporană, care era pe val. Făcea instalații, sculpturi și proiecte video și nu s-a întors la pictat și desenat timp de 10 ani, perioadă în care a lucrat în publicitate și în sectorul non-profit, a studiat asistență socială și a creat campanii de educație civică în Africa.
Până într-o zi când a reînceput să deseneze oamenii pe care îi vedea în metroul din San Francisco, în timpul navetei zilnice. A continuat să-i schițeze zi de zi. Când ajungea acasă picta desenele, le scana și le publica pe un blog. În timp, blogul a devenit cunoscut și cineva s-a oferit să-i cumpere lucrările, iar Wendy și-a dat seama că asta ar putea fi meseria ei.
De atunci, lucrările ei au apărut în publicații precum New York Times, Pop-Up Magazine, GOOD Magazine și Wall Street Journal. De asemenea, printre cărțile pe care le-a ilustrat se numără Lost Cat: A True Story of Love, Desperation and GPS Technology de Caroline Paul, Pen & Ink: Tattoos and the Stories Behind Them de Isaac Fitzgerald, Meanwhile in San Francisco: The City in Its Own Words și The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure, cea mai recentă colaborare cu partenera ei, Caroline Paul.
Câteva dintre sfaturile pe care Wendy le oferă persoanelor creative:
1. Nu presupune că știi deja povestea. „Cred că e destul de incredibil ce se întâmplă atunci când ne oprim din a presupune că știm ce se întâmplă, că știm deja povestea. Este ușor să venim cu o soluție creativă la o problemă atunci când vorbim cu noi înșine. Dar nu este, probabil, foarte interesant, unic, și cu siguranță nu va funcționa. Nu e eficient. Dar, dacă începem să fim curioși cu privire la experiențele altor oameni din lume, și mai mult decât atât, să-i ascultăm cu adevărat, promit că toate aceste povești pline de inspirație și neasteptate se vor desfășura în jurul tău”, spune Wendy în cadrul unei prezentări pe care a ținut-o la conferința 99U.
2. Colaborează cu oamenii potriviți. „În munca mea, și în munca multor persoane, colaborăm cu atât de mulți oameni la atât de multe niveluri. Și avem munca noastră noastră, când stăm într-o cameră mică singuri, dar suntem mereu în contact cu alte persoane. Cu cine lucrăm are atât de mult de-a face cu întregul process de muncă, sentimentul pe care îl creează, rezultatul, precum și calitatea ei”, spune Wendy în podcastul Call Your Girlfriend.
3. Împărtășește-ți munca. „Îmi place ca atunci când termin ceva la care lucrez, să-mi eliberez biroul și să trec la următorul lucru. Împărtășind-umi munca, e un mod de a o încheia, de a aduna concluzii și lecții învățate și de a merge mai departe, la următorul proiect”, spune Wendy, care își publică toate lucrările online.
4. Fă greșeli. „Desenele mele sunt adesea destul de libere. Dacă ar fi fost să opresc din desenat de fiecare dată când am crezut că am făcut o greșeală, n-aș fi terminat niciun desen. Într-un sens, cele mai bune desenele ale mele sunt o serie de greșeli norocoase. Dacă am încredere că, chiar dacă s-ar putea întâmpla ceva neașteptat, pot să mă mișc prin el, să construiesc în afara lui, și îl duc într-o direcție nouă, care nu am fost anticipată, desenul sfârșește prin a deveni bun”, spune Wendy în acest interviu.
Wendy MacNaughton revine la a șasea ediție The Power of Storytelling, după ce ne-a cucerit anul trecut. Ca s-o revezi, îți poți rezerva locul de aici.
1 comentarii la Wendy MacNaughton: Nu presupune că știi deja povestea
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Corespondență Pelicam: Orașele cresc grădini
De vorbă cu Dan Susman, regizorul documentarului "Growing Cities" și invitat special la Pelicam, festivalul internațional…
Caroline Paul despre cum să trăiești și să scrii curajos
Caroline Paul, scriitoare și fost pompier, va vorbi în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie).…
Normalitatea celor 38 de milioane de euro
Ce a rămas în urmă după ce statul a cheltuit peste 38 de milioane de euro, bani europeni pentru soluții împotriva violenței în familie?
decat o revista-dor– o revista foarte frumoasa, felicitari celor care o scriu, succes in viata!